« Blog

Razlike u Merenju EPS Brojila i Pametnih Brojila na Solarnim Invertorima

ili problem sa obračunom prilikom "zero to grid" podešavanja solarnih elektrana
Okvirno vreme čitanja: 7 min.
26.05.2024.
Razlike u Merenju EPS Brojila i Pametnih Brojila na Solarnim Invertorima

Tokom proteklih nekoliko meseci, pažljivo smo pratili račune za struju i analizirali podatke sa Smart brojila našeg solarnog sistema. Ubrzo smo primetili nešto čudno - naši računi za struju nisu se poklapali sa podacima koje smo dobijali sa Smart brojila. Dok je pametno brojilo jasno pokazivalo da su potrošnja i proizvodnja uravnoteženi (ne vraćamo struju u mrežu) , klasično brojilo je nekako prikazivalo mnogo veću potrošnju nego što smo stvarno trošili.

Ovo nas je podstaklo da dublje istražimo problem i otkrijemo razlike između klasičnih brojila i pametnih brojila na solarnim invertorima.

Za ovo nam je trebalo: 

  1. Klasično brojilo za naplatu Enel Beograd
  2. Dvosmerno brojilo Enel Beograd
  3. Smart Metar za Huawei invertor DTSU666-HW



Povezali smo sva merenja jedno za drugim kako bi merili potrošnju.

Razlike u merenju brojila

Tip brojilaPotrošnja (kWh)Proizvodnja (kWh)Vraćena energija (kWh)
Dvosmerno brojilo 122 0 32
Klasično brojilo 154 0 0
Smart brojilo 67 57 0
 
Rezultati merenja pokazuju značajne razlike između različitih vrsta brojila:

Klasična brojila, koja se koriste za naplatu potrošnje električne energije, mere energiju po fazama (L1, L2, L3) i sabiraju ukupnu potrošnju. Kod njih je podešeno da protok beleže uvek pozitivno bez obzira na smer električne energije.

Pametna brojila koja se koriste u solarnim sistemima funkcionišu drugačije. Ona su dizajnirana da preciznije mere i upravljaju protokom energije, kako u smeru potrošnje, tako i u smeru vraćanja energije u mrežu. Ali ono što rade je da ako su podešena kao "zero to grid" ustvari daju u zbiru nula potrošnju - mada to u praksi znači da zbog toga što faze nisu idealno izbalansirane dolazi do situacije koja pravi problem klasičnim brojilima za naplatu.

Dvosmerna brojila računaju i proizvodnju i potrošnju.

Primer: 
Smart metar detektuje potrošnju od 4kw i to po fazama L1=1kW L2=2kW L3=1kW i daje signal invertoru da i on počne da pravi 4 kw L1=1,33 L2=1,33 L3=1,33

Smart metar prikazuje da je potrošnja nula i to prikazujena grafiku ali u isto vreme EPS brojilo prikazuje potrošnju od:

L1=0,33kW L2=0,66kW L3= 0,33kw 
Ukupno 1.33kW

Ili možda kad se drugačije napiše:
Potrošeno 4kW, proizvedeno 4kW, naplaćeno 1.33kW.

U ovom slučaju dešava se da klasično brojilo ovu energiju računa kao dodatnu potrošnju. To znači da, iako korisnik vraća energiju u mrežu, brojilo može pogrešno obračunati povećanu potrošnju, i na kraju umesto da umanji račun on postane veći. Ovo razlika se povećava ako je velika razlika u potrošnji po fazama.

Razumevanje razlika između klasičnih brojila i pametnih brojila na solarnim invertorima je ključno za pravilno merenje i obračunavanje potrošnje električne energije. Klasična brojila mogu dovesti do nepravednih računa za potrošače koji vraćaju energiju u mrežu, dok pametna brojila omogućavaju precizniji i pravedniji obračun.

Dodatno, inverteri koji proizvode energiju u zbiru jednaku onoj koja se povlači iz mreže funkcionisali su ispravno sa starim brojilima koja su imala jedan strujni merni trafo za sve tri faze. Međutim, nova brojila mere svaku fazu posebno i količina struje je uvek u plusu, bez obzira na smer. Ova razlika u načinu merenja može dovesti do nepravednih računa za potrošače koji koriste savremene sisteme za proizvodnju energije.

Idealno rešenje za ovaj problem je balansiranje faza potrošača kako bi se izbegle razlike u merenju po fazama. Takođe, ugradnja dvosmernog brojila i potpisivanje ugovora sa Elektroprivredom Srbije (EPS) omogućava pravednije obračunavanje potrošnje i proizvodnje energije, čime se obezbeđuje optimalna efikasnost i ušteda za potrošače.

Podeli sa prijateljima