« Blog

Inovacije u Izložbenom salonu Statovac-Komerc: Gde Tehnologija Susreće Eleganciju

Okvirno vreme čitanja: 9 min.
10.12.2023.
Inovacije u Izložbenom salonu Statovac-Komerc: Gde Tehnologija Susreće Eleganciju

Dobrodošli u srce inovacija u izložbenom salonu Statovac-komerc, koji se prostire na 450 kvadratnih metara svetle visine 8 metara, mesto gde se odvija prava tehnološka revolucija. Ovaj prostor, nekada započet kao obična kućna instalacija, transformisan je u tehnološko čudo zahvaljujući PMP-Elektro doo i naših fantastičnih podizvođača, stvarajući ne samo poslovni prostor, već i umetničko delo koje demonstrira snagu modernih tehnoloških rešenja.
 

Pametne Instalacije:
PMP-Elektro je preuzeo izazov da preobrazi prostor, koristeći KNX opremu proizvođača Zennio i EAE. Ovaj napredni sistem omogućava intuitivnu kontrolu rasvete, temperature, sigurnosti i više, nudeći posetiocima jedinstveno iskustvo. U sklopu ovog projekta, svu energetsku opremu i razvodni orman opremili smo korišćenjem proizvoda kompanije Hager, čiji smo distributeri. Kvalitet Hager opreme doprinosi visokoj pouzdanosti i efikasnosti sistema, ističući našu posvećenost upotrebi premium komponenata.

Posebno impresivne su 'Scene' koje su kreirane koristeći KNX sistem:

Scena za Ulazak u Objekat: Automatski se aktivira kada se posetioci približe, sa jarkim rasvetom na predmetima koji su najbitniji stvarajući topao i dobrodošao ambijent.
Scena za Prezentacije: Optimizovana za događaje i prezentacije, ova scena prilagođava osvetljenje i audio postavke kako bi se stvorio fokus na prezentacionom prostoru, a istovremeno održavala udobnost za publiku.
Scena za Izlazak iz Objekta: Kada se događaj završi, ova scena pruža blago osvetljenje koje vodi posetioce ka izlazu, pružajući prijatan i siguran odlazak.

DALI Rasveta:
Sistem DALI, koji stoji kao akronim za 'Digital Addressable Lighting Interface', revolucionaran je pristup upravljanju rasvetom. Svaki element rasvete postaje individualno kontrolisan, omogućavajući stvaranje različitih ambijenata i atmosfera, dok istovremeno povećava energetsku efikasnost. Ovaj sistem je neophodan u stvaranju dinamičnog i adaptabilnog osvetljenja koje prati različite potrebe prostora - od izložbenog do poslovnog okruženja.


Visokokvalitetni Audio i Video Sistemi:
Audio sistem obogaćen je sa 6 visećih i 6 ugradnih zvučnika marke BOSE, koji pružaju kristalno čist zvuk, savršen za svaku priliku, od poslovnih sastanaka do društvenih događaja. Ovi sistemi su pažljivo odabrani ne samo radi kvaliteta zvuka, već i radi vizuelnog sklada sa prostorom. Video nadzor, sa 6 IP kamera DAHUA rezolucije 4 megapiksela, pruža visok stepen sigurnosti i mogućnost praćenja svih događanja u prostoru, čime se dodatno doprinosi osećaju sigurnosti i profesionalizma.

Tehnologija u Službi Funkcionalnosti i Estetike:
Svaka instalirana tehnologija u izložbenom salonu Statovac-komerc nije samo funkcionalna, već i estetski doprinosi prostoru. Sve instalacije su dizajnirane tako da se savršeno uklope u enterijer, stvarajući harmoničan spoj tehnologije i dizajna. Ovo je posebno važno u prostoru koji služi kao izlog kompanije, gde svaki element treba da odražava visoke standarde i kvalitet koji firma zastupa.

Ekološki Aspekt i Energetska Efikasnost:
Veliki akcenat je stavljen i na ekološki aspekt. Kroz pametne instalacije, izložbeni salon Statovac-komerc demonstrira kako se tehnologija može koristiti za smanjenje uticaja na okolinu, optimizujući potrošnju energije i smanjujući ukupni ekološki otisak. DALI sistem rasvete je primer kako moderna tehnologija može doprineti ne samo estetici, već i održivosti prostora.

Proteklog leta, dodatno podstičući ekološku svest i odgovornost, na krovu objekta montirana je solarna elektrana kapaciteta 50 kW. Ova inovacija ne samo da doprinosi energetskoj nezavisnosti šouruma, već i predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti. Korišćenje solarne energije u velikoj meri umanjuje zavisnost od konvencionalnih izvora energije i demonstrira opredeljenost kompanije ka ekološki prihvatljivim rešenjima.

Preporuke za Projektante i Investitore:
Saradnja Kao Ključ Uspjeha:
Efikasna saradnja između projektanata, izvođača i investitora je od suštinskog značaja za uspešnu realizaciju kompleksnih projekata. Ovaj multidisciplinarni pristup omogućava da se sve strane usaglase i doprinose projektu, što rezultira stvaranjem funkcionalnog i estetski privlačnog prostora.




Značaj Detaljnih Izvođačkih Projekata:
Kada se radi o instalaciji obimne elektro opreme i sistema za ventilaciju i klimatizaciju, precizni izvođački crteži su neophodni. Oni osiguravaju da svaki aspekt bude precizno planiran i efikasno instaliran, čime se minimizira potreba za kasnijim izmenama i omogućava optimalno iskorišćavanje prostora.

Zaključak:
Šourum Statovac-komerc predstavlja primer kako se kroz kombinaciju tehnološke inovacije, profesionalnog planiranja i timskog rada može stvoriti prostor koji ne samo da služi svojoj svrsi, već i postavlja nove standarde u oblasti pametnih instalacija. Ovaj projekat je dokaz da se kroz sinergiju različitih disciplina može postići izuzetnost koja prevazilazi očekivanja i stvara prostor koji je istovremeno funkcionalan, estetski privlačan i ekološki odgovoran.

Podeli sa prijateljima