« Blog

Kvalitet Automatskih Osigurača: Zašto Je Važan i Kako Ga Prepoznati?

Automatski osigurači su često zanemareni, ali su ključni elementi u električnim instalacijama, ne samo u industriji već i u domaćinstvima. Oni igraju vitalnu ulogu u zaštiti električnih sistema i ljudi koji ih koriste. Ali šta čini automatski osigurač kvalitetnim?
Okvirno vreme čitanja: 10 min.
04.09.2023.
Kvalitet Automatskih Osigurača: Zašto Je Važan i Kako Ga Prepoznati?

Automatski osigurači su ti "nevidljivi heroji" električnih sistema koji nas štite od potencijalno opasnih situacija, kao što su kratki spojevi i preopterećenja. Iako su često smešteni u kutije koje retko ko otvara, njihova uloga je apsolutno ključna za sigurnu i efikasnu distribuciju električne energije u domovima, kancelarijama i industrijskim postrojenjima. Uprkos njihovoj značajnoj funkciji, pitanje kvaliteta ovih malih uređaja često se zanemaruje. 

Najčešće greške koje se prave prilikom odabira automatskih osigurača

  • Svi Osigurači su Isti
Jedan od najčešćih mitova je pretpostavka da su svi automatski osigurači isti i da je jedini važan faktor cena. Međutim, osigurači se razlikuju po mnogim kriterijumima, uključujući materijale izrade, preciznost, brzinu reagovanja i usklađenost sa standardima.

  • Automatski Osigurači Traju Večno
Iako su dizajnirani da budu dugotrajni, automatski osigurači nisu večni. Kao i svaki drugi mehanički uređaj, i oni podležu habanju i potrebi za zamenom ili održavanjem.

  • Jeftiniji su Dobri Koliko i Skuplji
Cena ne odražava uvek kvalitet. Jeftini osigurači često koriste inferiorne materijale i manje su precizni, što može dovesti do problema u budućnosti, uključujući i povećane rizike od električnih nesreća.

  • Ako Nema Problema, Nema Potrebe za Zamenom
Čak i ako osigurač funkcioniše bez problema, to ne znači da je u optimalnom stanju. Redovna provera i eventualna zamena su ključni za održavanje električne sigurnosti. Kada osigurači rade blizu svog nominalnog kapaciteta ili su izloženi visokim temperaturama, moguće je da će se brže aktivirati nego što je navedeno. Ovo je poznato kao "termičko starenje". Zato je važno pratiti uslove rada i, ako je moguće, održavati temperature unutar specifikacija proizvođača.

  • Samo Stručnjaci Mogu Razumeti Osigurače
Iako je tačno da stručnjaci najbolje razumeju tehničke aspekte, osnovno razumevanje funkcija i važnosti osigurača je nešto što bi svako trebalo da ima. Ovo je posebno važno jer pomaže u pravilnom izboru i održavanju osigurača.


Po čemu se razlikuju kvalitetni automatski osigurači


Materijali

Kvalitetan automatski osigurač je izrađen od visoko provodljivih materijala kao što su bakar i srebro. Osim toga, kućište osigurača treba da bude izrađeno od robustnih i vatrootpornih materijala. Kvalitet materijala direktno utiče na pouzdanost i dugotrajnost uređaja.

Preciznost i Pouzdanost
Brzina i preciznost s kojom osigurač reaguje na preopterećenja i kratke spojeve su od suštinske važnosti. Lažni alarmi i nepotrebna isključenja mogu izazvati zastoje i dodatne troškove, pa je preciznost nešto što treba ozbiljno razmotriti prilikom izbora osigurača.

Standardi i Sertifikacija
Uvek tražite automatske osigurače koji su u skladu sa lokalnim i međunarodnim standardima, kao što su IEC 60898-1, UL ili EN standardi. Ove oznake su garancija da je proizvod testiran i ocenjen prema strogim kriterijumima i da ispunjava osnovne sigurnosne i performansne zahteve.

Dugotrajnost i Održivost
Osigurači moraju biti otporni na habanje i trebalo bi da imaju dug radni vek (minimum 20 000 ciklusa)

Cena i Vrednost
Iako je cena često glavni faktor prilikom izbora, ne treba zaboraviti da jeftini osigurači na duže staze mogu biti skuplji zbog potrebe za čestim zamenama i održavanjem. 


Iskustva iz prakse


Do sada kroz ruke majstora u PMP-Elektro je prošao veliki broj raznih osigurača i imali smo problema samo sa jeftinijim osiguračima niske prekidne moći. Problemi koji su se dešavali su uglavnom otklanjani u radionici ako su bili mehanički (ne može da se podigne polugica) ili nedostaje neki deo za zabravljivanje u DIN šinu. Ali smo imali i probleme koji su otkrivani na objektima gde su bimetali okidali na 25%-30% nominalne snage - gde smo potrošili puno vremena da pronađemo šta se zapravo događa.

Primer iz prakse:

Osigurač C10A okida na 5A - naša prvobitna pretpostavka je da je neki trafo u LED rasveti u problemu (pravi kratak spoj kada se ugreje) i pokušali smo da pronađemo koji je i išli redom pa demontirali rasvetu. Sve smo prošli i nismo našli. Pa smo pregledali sve spojeve ne bi li našli neku manu - i to je bilo ok. Na kraju se odlučimo da izrotiramo osigurače i da proverimo njegovu ispravnost - susedni osigurač smo stavili na mesto ovog i on je normalno radio i provodio struju. A ovaj koji je pravio problem na 5A je nastavio da pravi problem i na 6A  koliko je bila potrošnja na tom strujnom krugu. Na kraju smo zaključili da je to možda bio i osigurač od 4A koji je pogrešno odštampan i negde u fabrici zalutao.

Ukupni trošak za rešavanje problema uključujući odlazak na objekat i vreme provedeno u skidanju rasvete značajno prevazilazi vrednost kvalitetnijeg osigurača.

Svima koji zahtevaju besprekorni kvalitet sa kojim su sigurni da neće imati problema možemo preporučiti HAGER automatske osigurače kod kojih se svaki pojedinačno testira na nominalnu snagu i kratak spoj. Za sve informacije o automatskim osiguračima i ostaloj niskonaponskoj opremi možete nas kontaktirati preko kontakt stranice.


Podeli sa prijateljima