« Blog

Navigacija Kroz Svet Punjenja Električnih Automobila

Razmišljate da kupite elektro automobil (EV) i niste sigurni kako da punite, koliki će još trošak biti ugradnja punjača, da li kućna mreža to može da izdrži, kako da se uštedi na ceni po kilometru?
Okvirno vreme čitanja: 19 min.
17.09.2023.
Navigacija Kroz Svet Punjenja Električnih Automobila

Razmišljate da napravite značajan korak ka održivom načinu života kupovinom električnog automobila (EV)? Iako je to svakako ekološki odgovoran izbor, verovatno imate mnogo pitanja kada je reč o logistici punjenja. Kako punite automobil kod kuće? Da li je vaša kućna električna mreža sposobna da podrži dodatnu potrošnju? Koliko će vas koštati ugradnja kućnog punjača, i da li postoje načini da se uštedi na troškovima punjenja?
 

U ovom tekstu, pokušaćemo da razjasnimo ova i mnoga druga pitanja. Osim što ćemo se detaljno baviti različitim nivoima punjača i njihovim prednostima i manama, dotaknućemo se i tehničkih aspekata kao što su kapacitet kućne mreže i balansiranje faza. Takođe ćemo razmotriti kako pametno planiranje i korišćenje obnovljivih izvora energije mogu značajno smanjiti troškove punjenja po pređenom kilometru.


Tipovi punjača


Kada je reč o punjenju električnih automobila, postoji više opcija koje se razlikuju po brzini punjenja, instalacionim zahtevima i ceni. Evo pregleda različitih nivoa elektro punjača:

  • Level 1: Osnovni kućni punjač

Napajanje: Koristi standardnu kućnu utičnicu 220-240V u Evropi. 3.5kw
Brzina Punjenja: Oko 3 do 6 km dometa po satu punjenja.
Instalacija: Nije potrebna posebna instalacija.
Prednosti: Idealno za manje vožnje i automobile sa manjim baterijskim kapacitetom.
Cena: Najjeftiniji, ali i najsporiji.

  • Level 2: Napredni kućni i javni punjač

Napajanje: Zahteva specijalizovanu električnu instalaciju sa 380-400V u Evropi. 7-22kW
Brzina Punjenja: Oko 20 do 100 km dometa po satu punjenja.
Instalacija: Potrebna profesionalna instalacija, uključujući moguće dozvole i proveru kapaciteta kućne mreže.
Prednosti: Brže punjenje, često sa dodatnim funkcijama kao što su praćenje putem aplikacija i daljinsko upravljanje.
Cena: skuplji, ali njihova veća brzina punjenja često opravdava inicijalnu investiciju.

  • Level 3 - DC brzi punjači

Napajanje: Zahteva visokonaponsku DC struju, obično između 400V i 800V. do 350kW
Brzina Punjenja: Moguće je napuniti bateriju do 80% za manje od 30 minuta, u zavisnosti od kapaciteta baterije.
Instalacija: Nije primenljivo za kućnu upotrebu zbog visokih zahteva za strujom i instalacijom.
Prednosti: Izuzetno brzo punjenje, obično dostupno samo na javnim punionicama.
Cena: najskuplji i najbrži, ali nisu primenljivi za kućnu upotrebu.

Napomena o Balansiranju Faza
Za kućne punjače, posebno Level 2, bitno je razmotriti balansiranje faza kako bi se osigurala stabilnost kućne električne mreže.


Koliko brzo može da puni kućni punjač

Zamislite da posedujete električni automobil sa baterijskim kapacitetom od 60kWh. Imate kućni električni priključak od 17.25kW i punjač od 22kW za vaš automobil. Vaša kuća tokom dana koristi oko 5kW energije za razne kućne aparate i osvetljenje. Važno je napomenuti da bi balansiranje faza ovde igralo ključnu ulogu. Nepravilno balansiranje može dovesti do neefikasnosti i potencijalnih problema sa električnim sistemom.

Ako punite automobil danju, efektivna snaga punjenja bila bi 17.25kW (kapacitet priključka) - 5kW (ostali potrošači) = 12.25kW . Uz dobro balansirane faze, punjenje baterije od 60kWh trajalo bi oko 4.9 sati.

Međutim, odlučite se za punjenje automobila tokom noći, kada su kućni aparati uglavnom isključeni i kada je struja jeftinija. Sada možete iskoristiti gotovo celokupni kapacitet priključka od 17.25kW za punjenje automobila, pod uslovom da su faze dobro balansirane. U tom slučaju, punjenje do punog kapaciteta trajalo bi oko 3.48 sati (ili približno 3 sata i 29 minuta).

Punjenje tokom noći ne samo da vam omogućava brže punjenje, već može biti i ekonomičnije zbog niže tarife za struju u večernjim satima. Ovo pruža dvostruku korist: brže i jeftinije punjenje vašeg električnog automobila.

Da bi se maksimalno iskoristio kućni punjač postoji uređaj koji upravlja opterećenjem, on proverava koliko ima neiskorišćenog kapaciteta strujnog priključka i javlja kućnom punjaču koliko on struje može da koristi. 


Kako Izbalansirati Faze u Kućnoj Električnoj Mreži za Punjenje EV

Balansiranje faza je ključni aspekt u održavanju stabilne i efikasne električne mreže, posebno kada dodate veći potrošač kao što je električni automobil (EV). Neuravnotežene faze mogu dovesti do neefikasne upotrebe električne energije i mogućih oštećenja uređaja i instalacija. Evo nekoliko saveta o tome kako izbalansirati faze:

  • Procena Postojećeg Opterećenja

Prvi korak je da utvrdite trenutno opterećenje svake faze u vašoj kućnoj električnoj mreži. Ovo može zahtevati pomoć stručnjaka koji će izvršiti merenja i analize.

  • Raspodela Postojećih Uređaja (Balansiranje opterećenja)

Analiza Postojećeg Opterećenja
Pre nego što napravite bilo kakve promene, potrebno je da imate jasan uvid u trenutno opterećenje svake faze. Ovo obično podrazumeva merenje struje i napona za svaku fazu pomoću strujnih klemi ili multimetra.

Spisak Potrošača
Napravite spisak svih značajnih potrošača električne energije u vašem domaćinstvu. To uključuje uređaje kao što su klima uređaji, električni šporeti, bojleri i druge mašine koje koriste velike količine električne energije.

Planiranje Raspodele
Na osnovu analize opterećenja i spiska potrošača, napravite plan za redistribuciju uređaja. Cilj je da se veliki potrošači ravnomerno raspodele po fazama tako da nijedna faza nije preopterećena.

Implementacija Promena
Premeštanje uređaja sa jedne faze na drugu obično zahteva intervenciju stručnog električara. Ovo je ključno jer nepromišljeno premeštanje može dovesti do preopterećenja i potencijalnih oštećenja.

Testiranje i Podešavanje
Nakon što su promene implementirane, izvršite nove merenja kako biste se uverili da su faze sada bolje izbalansirane. Ako je potrebno, dodatno podesite raspodelu uređaja.

Kontinualno Praćenje
S obzirom na to da se potrošnja u domaćinstvu može promeniti tokom vremena (na primer, dodavanjem novih uređaja), preporučuje se kontinualno praćenje i eventualno dalje podešavanje.

Trofazni punjači koriste podjednako sve tri faze i veoma je bitno da potrošnja struje u kući ne bude na jednoj fazi.

  • Primer 1:
Maksimalna potrošnja na primeru 17.25kw kućnog priključka 3x1p C25A limitator

1. faza 2. faza 3. faza ukupno
5,75 kW 5,75 kW 5,75 kW 17,25kW


  • Primer 2 - loše izbalansirano:
1. faza 2. faza 3. faza  ukupno
4 kW 0,5 kW 0,5 kW 5 kW

Maksimalna količina električne energije koju će isporučiti punjač ne iznosti 17.25-5=12,25kw nego samo razlika izmedju najopterećenije 1 faze umnoženu 3 puta i umanjena za 5%. U ovom slučaju 1.75*3*0,95=4,9875 kW. Ako bi punjač iskoristio više snage izbio bi limitator na 1. fazi. Približno 5kW je oko 25km/sat punjenja.

  • Primer 3 - dobro izbalansirano:
1. faza 2. faza 3.faza  ukupno
2 kW 2 kW 2 kW 6kW

Maksimalna količina električne energije koju će isporučiti punjač je 3,75*3*0,95=10,6875kW odnosno više duplo više i pored veće potrošnje. Približno 10,5kW je oko 55km/sat punjenja.

  • Korišćenje Trofaznih Punjača (Level 2)
Ako imate trofazni električni priključak, koristite trofazni punjač za vaš EV. Ovi punjači automatski balansiraju opterećenje preko svih faza, čime se optimizuje potrošnja. Oni koriste uređaje koji čitaju trenutnu potrošnju i dinamički povećavaju i smanjuju količinu električne energije koja se koristi za punjenje. Punjači snage od 7-22kw ako se prikače direktno na kućnu mrežu mogu da prelaze dozvoljenu snagu pri čemu će reagovati automatski osigurač - limitator.

  • Redovna Provera i Praćenje
Uvek je dobra praksa redovno proveravati opterećenje i balans faza, posebno ako dodate nove uređaje sa velikom potrošnjom.

  • Konsultujte Stručnjake
Ako niste sigurni kako pravilno izbalansirati faze ili ako planirate značajne promene u kućnoj električnoj mreži, preporučuje se da nas konsultujete preko kontakt stranice i da se napravi rešenje sa kojim će se postići najbolje i najbezbednije punjenje.


Upotreba solarnih panela za punjenje EV

Upotreba solarnih panela (PV postrojenje) povezanih na kućnu mrežu može značajno smanjiti cenu punjenja vašeg električnog automobila. Solarne panele možete koristiti da proizvodite električnu energiju tokom dana, koju potom možete koristiti direktno za punjenje automobila ili je skladištiti u kućnom energetskom sistemu za kasniju upotrebu.

Uzmimo za primer da vaše PV postrojenje može generisati oko 10kW energije tokom sunčanih dana. Ova energija može se koristiti za napajanje kuće i punjenje automobila. U nekim slučajevima, višak energije može čak biti prodat elektroprivredi, što dodatno smanjuje ukupne troškove.

Tako, ukoliko punite automobil energijom koju ste sami proizveli, efektivna cena po kWh za punjenje automobila može biti znatno niža, a u nekim slučajevima čak i nula, zavisno od proizvodnih kapaciteta vašeg PV postrojenja i potrošnje kuće.

Naravno, inicijalna investicija u solarni sistem može biti visoka, ali se troškovi vremenom amortizuju kroz uštede na računima za struju i potencijalnim prodajom viška energije.

Primer punjenja EV sa PV 10kW priključenim na mrežu - punjenje preko dana:

1.faza 2. faza 3. faza ukupno
2 kW 2 kW 2 kW 6 kW

Maksimalna količina električne energije koju će isporučiti punjač u ovom slučaju je 3,75*3*0,95+10kW sa PV=20,6875kW. Približno 20,5kW je oko 105km/sat punjenja. 


Nakon razmatranja različitih aspekata koji se odnose na kupovinu i održavanje elektro automobila (EV), jasno je da ova odluka zahteva sveobuhvatno planiranje. Glavna pitanja koja potencijalni vlasnici EV-ova treba da razmotre uključuju trošak ugradnje punjača, kapacitet kućne električne mreže i strategije za uštedu na troškovima po pređenom kilometru.

Iako početni troškovi mogu biti veći, dugoročne uštede i ekološke prednosti čine EV izborom vrednim razmatranja. Uvođenjem pametnih punjača i optimizacijom vremena punjenja, moguće je znatno smanjiti operativne troškove. Takođe, pre nego što se odlučite za kupovinu, neophodno je proveriti da li vaša kućna mreža može da podrži dodatni teret koji punjač unosi, ili da li su potrebna dodatna ulaganja u infrastrukturu.

U svakom slučaju, ključ uspešne tranzicije na elektro automobil leži u detaljnom istraživanju i planiranju koje će vam pomoći da napravite informisanu odluku. U trenutku kada električna vozila postaju sve pristupačnija i kada se infrastruktura za punjenje brzo razvija, sada je idealno vreme da ozbiljno razmislite o ovoj investiciji.

Sa PMP-Elektro imate pouzdanog partnera koji će pregledati postojeću instalaciju, sanirati sve nedostatke, optimizovati potrošnju i ugraditi kvalitetan HAGER punjač i obezbediti sve što je potrebno kako bi najpovoljnije i najbrže započeli punjenje svog vozila - kontaktirajte nas preko stranice kontakt.

Podeli sa prijateljima